Café racing v Praze

Příběh jednoho úniku z šedi velkoměsta. Stylově a ve společnosti ikonického Nortonu a brýlí Ocoolar. 

Když během 50. let minulého století toužili muži v Anglii po svobodě a dobrodružství, vyladili si užitkovou motorku po tátovi tak, aby se výkony i vizuálně co nejvíce blížila závodním speciálům a vyrazili po nově budovaných rychlostních silnicích na jih. Opojeni rychlostí zažívali pocit svobody, který poskytuje jen silný motocykl mezi stehny. Rozvíjející se ekonomika poválečné Británie umožnila mladým mužům udělat si čas pro sebe a investovat konečně nějaké peníze i do svých vášní. Nadšenci do rychlosti se podél nových cest potkávali u nově budovaných bister a hospod (odtud ono "café" -  neplést s coffee) stejně zapálené "pacienty" až náhle vznikla celá nová subkultura "café racerů", která v podstatě přežívá dodnes.

Dá se vžít do pocitu anglického kluka na naladěné tátově mašině i v této době? Zkusili jsme. A kultovní stroj Norton 961 Commando, novodobá verze stroje pamatujícího zlaté časy britského café racingu byl u toho. 

Páteční odpoledne, nejvyšší čas vyrazit z metropole směrem na jih. Paralelní dvouválec legendární anglické značky burácí a už při proplétání městem je jasné, že tento stroj si na retro nehraje jen vizuálně. K jeho ovládání je zapotřebí celého jezdce. Při rychlých změnách směru je potřeba pracovat s hmotností jezdce, kterému motocykl nedá nic zdarma.

První zastávka za Prahou. Jak funguje ikonický styl Norton? Stavím motorku vedle posezení u hipsterského bistra. Okamžitě na sebe poutá pozornost. Mladí muži obdivují jeho styl, mnozí netušili, že tato značka znovu produkuje zajímavé stroje. Kolemjdoucí pamětníci se s leskem sentimentu v oku vzpomínají na své mládí v sedle jednoválcových "bucharů" Norton (jako jedna z mála západních značek se sem dovážely přes železnou oponu). Pár dotazů směřuje i na značku mých brýlí, jejichž styl se s unikátní motorkou skvěle doplňuje.

Následují další dny v sedle. Fenomén café racerů prokazuje svoji životaschopnost. I když se dnes jezdí mnohem rychleji, bájná rychlostní meta původních café racerů 100 mph je z dnešního pohledu směšná a výrobci ve svém marketingu výraz "café racer" značně nadužívají, esenciální opojení rychlostí a svobodou funguje neustále. To se nedá prodat, koupit, ani fejkovat.

FOTO_na_eshop_552x552px_003  BANNER_home_page_(SLUNEČNÍ BRÝLE)_0001 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz